Halving

НовиниБългария има най-добрия и евтин интернет в света

Качеството на интернет връзката е най-добро в България. Това посочва компанията Ookla в своя нов анализ на световния интернет.

Според анализаторите интернет връзката в у нас има R-Factor 89.35 от максимален 94. По този показател страната се нарежда на първо място в света. В R-Factor се комбинират няколко критерия, включително реално качество на връзката, което се измерва в загуба на пакети, както и личното усещане и мнение на потребителя, съобщава dnevnik.bg.

На второ място се нарежда Румъния с R-Factor 88.96, а на трето е Швейцария - 88.47. Средно за света R-Factor е 84.65.

Според Ookla България има и най-евтиния интернет в света. У нас средно един мегабит струва 52 цента. Румъния отново е на второ място с 60 цента, а на трета позиция е Латвия с 83 цента. Средно по света един мегабит струва $7.04.

Ситуацията обаче се променя, когато цената на интернет достъпа бъде измерена спрямо брутния вътрешен продукт на глава от населението. Тогава страната ни пада до 17-а позиция. Румъния е на 11-о място, а класацията по този критерий се оглавява от Люксембург, Дания и Исландия. За сравнение, в Люксембург един мегабит струва средно около $3.10.

Люксембург е и страната с най-достъпен интернет от гледна точка на абонаментни планове. Средната цена там е $58.43 на месец. Но когато абонаментите отново бъдат приравнени спрямо БВП на глава от населението, тогава България пада до 40-а позиция въпреки най-евтиния си интернет. Средно един абонаментен план у нас струва $14.81 на месец, изчисляват от Ookla. На практика българите не усещат по джоба си факта, че разполагат с най-евтиния интернет в света.

Средната скорост на теглене на файлове у нас е 29.12 Mbps при 16.20 Mbps средно за света. По този показател на челното място е Хонконг със 71.03 Mbps. В Румъния средната скорост на теглене е 50.82 Mbps.

Данните на Ookla се генерират от сайтовете за изчисление на интернет връзката Speedtest.net и Pingtest.net. Те са много популярни сред интернет потребителите, като всеки може да изпробва собствената си връзка. Ако желае, може да попълни и въпросник, с което да участва в проучването. В информационния масив има 1.5 млрд. записа, които изграждат и резултатите от проучването.


Източник: Калдата

Самолетната катастрофа в Украйна


Опит за убийство на руския президент Владимир Путин, отчаян заговор за въвличане на Запада в битката за Източна Украйна, нескопосан опит за масово убийство на руски граждани – свалянето на малайзийския самолет подхранва безброй конспиративни теории, обединени по един признак: всички те сочат с пръст като виновник Украйна. Никой не допуска възможността отговорността за трагедията да пада върху Русия, предаде Асошиейтед прес във вторник.
За руснаците историята около самолетната трагедия се различава рязко от тази, която следят хората на Запад. Докато държавният секретар на САЩ Джон Кери говори пред американските телевизионни зрители, че самолетът е свален от бунтовници с руско оръжие, на руснаците се подават сценарии за сили в Украйна, които заговорничат за извършването на зверство в небето.
Само часове, след като беше съобщено за катастрофата, една от най-популярните руски телевизионни водещи, Екатерина Андреева, се зарови в една от тези теории: Връщайки се от Бразилия, Путин минал по същия летателно трасе като малайзийския пътнически самолет, по-малко от час преди машината да бъде поразена - намек за опит за убийство на руския президент.В петък хипотезите се пренасочиха към ракетните системи "Бук", с каквато, според Украйна, е свален самолетът. Държавната телевизия "Русия" обвини Киев, като заяви, че бунтовниците нямат такава система, докато Украйна наскоро е разположила установка за "Бук" в района.Телевизията дори отбеляза, че цветовете - червено, бяло и синьо от емблемата на "Малейжа еърлайнс" "приличат на руския трикольор", намеквайки за украински опит за взривяване на руски пътнически самолет.
В. "Комсомолската правда" тръгна по друга следа - че украинските авиодиспечери са пренасочили малайзийския самолет да лети директно над зоната на конфликта - и публикува снимки от уебсайтове, проследяващи полетите, на които се виждали колебанията в маршрута на самолета.Руски медии допуснаха, че украинските власти са направили така, че свалянето на самолета да изглежда като бунтовническа атака с надежда това да катализира въвличането на западните сили във военна интервенция.Бунтовниците разрешиха на група наблюдатели от ОССЕ да направят в събота само частична инспекция на мястото на катастрофата преди да отправят предупредителни изстрели, когато двама украински членове на екипа се опитаха да обследват останките, отбелязва АП. Руските медии, на свой ред, съобщават, че бунтовниците сътрудничат на наблюдателите и обвиняват Киев, че възпрепятства достъпа на международните следователи, допълва агенцията.


Източник::Медиапол
Няма коментари:

Публикуване на коментар